Een paar dagen na terugkomst van onze trekking in Pokhara, zijn we met Mary naar Kathmandu gegaan. We wilden met haar de highlights van Kathmandu bezoeken voordat ze weer naar huis zou gaan. We wisten er gelukkig nog redelijk de weg na het laatste bezoek in 2004. We bezochten de Boeddhistische Tempel van Swayambhunath, Durbar Square, en in Patan nog een Durbar Square en de Gouden Tempel. De tempel van Swayambhunath staat op een heuvel in het westen van Kathmandu. Je kan de tempel bereiken via een hoge steile trap, terwijl de apen om je heen lopen en van de trapleuning afglijden. De tempel wordt dan ook wel „ Apentempel“ genoemd. Vanaf de tempel heb je ook een goed uitzicht over Kathmandu.
Het Durbar Square of te wel „ Paleisplein“ is een verzameling van oude gebouwen en tempels uit de 17de en 18de eeuw. De koning woont al meer dan 100 jaar niet meer in het Hunuman Dhoka, het „ oude koninglijke paleis“ op het plein. Op het plein staat ook het Kumari Bahal ook wel het „ huis van de levende godin“ genoemd. Ja, in Nepal bestaan nog godinnen en ze zijn er ook nog in levendelijve aanwezig. Kumari Devi, de levende godin, is een jong meisje dat in het gebouw woont. Ze is gewoonlijk tussen 4 en 12 jaar oud en wordt altijd gekozen uit meisjes van de Newari kaste. Zij moet aan een groot aantal eisen voldoen en een aantal zware testen doorstaan. Ze leeft in strikt isolement en verschijnt slechts 6 keer per jaar in het openbaar bij bijzondere gebeurtenissen en feesten. Niettemin zagen wij haar een paar seconden voor het venster toen een gids Kumari riep en ze bij hoge uitzondering verscheen. Kumari houdt op godin te zijn zodra ze de eerste puberteit verschijnselen toont door ongesteld te worden.
Durbar Square is een „ World Heritage Monument“ sinds 1979. Ondanks dat laat de behandeling en het onderhoud veel te wensen over.
Het Durbar Square in Patan is een soortgelijk plein als in Kathmandu. Het maakt een veel beter onderhouden indruk en ook wordt het verkeer van het plein geweerd.
De Gouden Tempel in Patan is een klein boedhistisch klooster uit de 14de eeuw en is een oase van rust in de drukke stad.
Mary had ook een paar geocache lokaties meegebracht van Kathmandu. De eerste was in Thamel vlak bij het hotel. De schat hadden we gauw gevonden en was op het kantoor van een reisburo verstopt. De tweede geocache was hemelsbreed 3 km van het hotel vandaan en bleek in het Mahendra park te zijn. We vonden de plaats waar de schat verstopt zou moeten zijn, achter bamboe struiken.
In het park werden ook twee bruiloftsfeesten gevierd en een aantal gasten, vooral de kinderen, hadden meer belangstelling in ons dan in het feest. In het geheim naar de schat zoeken was daardoor onmogelijk en we maakte een vreemde indruk door achter de bamboe struiken naar iets te zoeken wat we jammer genoeg niet konden vinden.
De schat moet goed verstopt zijn, want op internet stond dat meer dan de helft van de mensen die gezocht hebben het ook niet konden vinden.
Er komt maar geen einde aan het verhaal over Ria’s vermiste teiltje. Het teiltje was niet samen met Mary in Kathmandu aangekomen en aangegeven als vermiste bagage.Bij terugkomst van de trekking informeerde we naar de vermiste bagage en het bleek gevonden te zijn op het vliegveld van Kathmandu. Toen we op het vliegveld bij de betreffende afdeling kwamen om de vermiste bagage af te halen werd nogmaals bevestigd dat de bagage in Katmandu was aangekomen. Toen Mary echter naar de bagageloods ging om haar bagage op te halen, was het teiltje nergens te vinden.
Wordt vervolgd!
Zaterdag 19 april namen we op het vliegveld afscheid van Mary. We hebben een hele gezellige twee weken met haar gehad. Ria nam afscheid en zei tot over twee weken en ik zei tot ziens in oktober „ love“
De volgende dag namen we een comfortabele bus terug naar Pokhara waar de Camper staat. De afstand is maar 200 km maar de reis duurde met 3 korte stops voor koffie en lunch 7 uur. De prijs hiervoor zal jullie verbazen. Het kost omgerekend 10 Euro incl. een fles mineraal water en een heerlijke lunch at een luxe resort. De Nepalezen begrijpen maar niet dat we deze bus namen want er is er ook een bus voor 3,50 Euro.
woensdag 23 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten