Zodra we in India aankwamen konden we ons gaan ontspannen. Tot dan toe was dat moeilijk vanwege het uitzonderlijke winterweer in Turkije en Noord - Iran, de druk die er was om in 7 dagen Iran door te reizen, de slechte wegen in Pakistan en de wens om zo ruim mogelijk vóór de verkiezingen van 18 februari Pakistan weer uit te zijn.
De eerste stop in India was Amritsar waar we 2 dagen bleven om een beetje bij te komen van het vele autorijden (9500 km tot Amritsar), de nodige reparaties aan de Campers uit te voeren en eindelijk de was te doen. De noodzakelijke reparatie aan onze Camper bleef beperkt tot de klep van de wc. tank die niet meer dicht wilde. Kampeerders weten dat dit bijzonder vervelend is. Er was het e.e.a. afgebroken van het klepmechanisme. Aan nieuwe onderdelen bestellen hoef je in India niet te denken. Gelukkig was Adolf graag bereid te helpen. Hij is niet alleen erg handig maar hij heeft bijna net zo veel materiaal en gereedschap bij zich als je bij een gemiddelde bouwmarkt kan vinden.
Op onze kampeerplaats ontmoette we een bejaard (ouder dan wij) Duits echtpaar die al 12 jaar met de Camper op stap waren in India en omliggende landen. De laatste keer dat ze in Duitsland waren was in 2004. Ze waren toen zo geschrokken van de prijzen dat ze er voorlopig niet aan dachten om terug te gaan. Ria maakte zekerheidshalve de opmerking: “dat zou niks voor mij zijn”.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Amritsar is het “Gouden Tempel Complex” van de Sikhs. De tempel liep zware beschadigingen op in 1984 toen Indira Gandhi het complex liet bestormen om Sikh extremisten te verwijderen. Enige tijd later werd Indira vermoord door haar Sikh lijfwachten. De tempel is nu weer volledig hersteld en het is een indrukwekkend bouwwerk. Door de muziek en gezang maar vooral door het devote gedrag van de velen Sikhs heerste er een heel bijzondere stemming. In het complex worden ook gratis maaltijden verstrekt en wel aan iedereen die de eetzaal binnengaat en op de grond gaat zitten. De maaltijd bestaat uit een lentil-curry (dal) soep and chapatis en er kunnen per dag 30.000 maaltijden worden geserveerd. Mijn maag had jammer genoeg, om een goede reden, een rustdag. Adolf vond het de beste “dal” die hij ooit had gegeten.
woensdag 20 februari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten