vrijdag 13 juni 2008

Reisverslag 38

Kashgar

Kasghar is al eeuwenlang een belangrijke handelstad in het uiterste westen van China in de provincie Xinjiang. In Kashgar komen de noordelijke en de zuidelijke zijderoute bij elkaar. Het is een stad met grote contrasten. Ze hoofdstraten zijn heel modern met nieuwe gebouwen maar als je een zijstraat neemt dan is het als of je 100 jaar terug gaat in de tijd.
In de welvaart van de mensen zijn enorme grote verschillen.

De Chinese reisorganisatie had geregeld dat de Engelstalige gids, die ons bij de grens had afgehaald, afgelost werd door een Duitstalige gids in Kashgar. Het bleek dat het niet veel uitmaakte of de Duitstalige gids, Duits tegen ons sprak of Chinees, we verstonden hem toch niet. Hij probeerde zijn gebrek aan taalkennis te compenseren door harder te gaan praten maar dat hielp ook niet. De Chinese reisorganisatie was toen bereid ze beiden met ons mee te laten gaan, maar wilde wij niet. Abdoel, de Engeltalige gids reist nu verder met ons en hij is heel gelukkig want anders had hij geen werk gehad.

We hebben met Abdoel de volgende toeristische “highlights” van Kashgar bezocht:
- de Id Kah moskee.
- de oude stad.
- het mausoleum van Aba Khoja.
- de zondagmarkten.
De Id Kah moskee is de grootste moskee van Xinjiang en is een aantal keer herbouwd. Het huidige gebouw is van 1838 en was zwaar beschadigd tijdens de culturele revolutie. De gebedsruimte heeft 100 zuilen en er is plaats voor 7000 gelovigen.

De markt in oude stad bestaat uit verschillende delen, elk met hun eigen specialiteit o.a. hoofddeksels, tapijten, groente & fruit, houtbewerking, ijzerwaren en muziek instrumenten. Het bijzondere van deze markt is dat je niet alleen de producten kan kopen maar dat ze ook ter plaatse gemaakt worden. Er zijn bijvoorbeeld smederijen die hakbijlen en hoefijzers maken. Ook kan er zien hoe diverse snaarinstrumenten worden gebouwd.

Het mausoleum van Aba Khoja ligt aan de rand van de stad en dateert uit de 17de eeuw. Het mausoleum complex waarvan ook twee moskeën deel uitmaken zijn de mooiste voorbeelden van de Islamitische kunst in China. Het Mausoleum is het graf van de Aba Khoja, een belangrijke Islamitische missionaris in die tijd (hoe komt een missionaris aan zoveel geld?) en zijn nazaten van vijf generaties.

Er zijn twee zondagmarkten. Een veemarkt en een algemene markt, die enkele kilometers uit elkaar liggen. Op de veemarkt worden alle soorten vee verhandeld, hoofdzakelijk schapen (met een heel bijzonder achterwerk), geiten, koeien, ezels en paarden. Ook allerlei soorten uitrusting wordt te koop aangeboden van ezelkarren tot zwepen. Het drukste is het bij de eettentjes, niet alleen om te eten maar ook om televisie te kijken.

Nog dezelfde dag (8 juni), na het bezoek aan de zondagmarkten, zijn we vertrokken richting Hotan.

Geen opmerkingen: