woensdag 26 maart 2008

Reisverslag 22

Een reis naar India is niet compleet zonder een bezoek aan het Taj Mahal in Agra en dat gold ook voor ons. Taj mahal is het toerismelogo van India en als zodanig heeft iedereen het al vaak gezien. Wij waren echter aangenaam verrast bij het zien van het imposante gebouw in werkelijkheid. Soms valt de werkelijk van iets tegen maar beslist niet in dit geval.
Taj Mahal is een graftombe gebouwd van wit marmer door de Mughal keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn favoriete vrouw Mumtaz Mahal. Zij stierf in 1631. Ongeveer 20.000 arbeiders werkte gedurende 12 jaar aan het gebouw dat in 1643 klaar was.

Reisverslag 22 - Foto's


Hier staat iedereen te dringen om het beste plaatje te maken bij zonsopgang.


Taj Mahal - 1


Taj Mahal - 2


Blik van Taj Mahal naar de toegangspoort.


Taj Mahal - 3

Reisverslag 22 - Foto's


Taj Mahal - 4


Dit is geen fotomontage!

Reisverslag 21

Mandu is een rustig en mooi gelegen dorp op een 650m hoge heuveltop (100km zuidwestelijk van Indore). De geïsoleerde ligging en het klimaat zullen er wel voor gezorgd hebben dat het in de 15de eeuw de hoofdstad was van een onafhankelijk koninkrijk. De afgelegen ligging en de slechte wegen zullen wel de redenen zijn waarom slechts weinig toeristen het dorp bezoeken. De 15de eeuw was de “Gouden Eeuw” voor Mandu, de periode waarin de meeste interessante gebouwen ontstonden.
De bezienswaardigheden die wij bezocht hebben zijn:
Jamaz Mahal ook wel het Schip Paleis genoemd vanwege de langwerpige vorm en de vijvers aan beide zijden van het paleis. De 5de Sultan van Malwa leefde hier met zijn harem van 15,000 vrouwen. (nee, geen nul teveel) Het paleis met zwembaden etc. geeft een goede indruk hoe zich daar het leven afspeelde. Om jaloers op te zijn.
Bij de restauratie werkzaamheden kregen we weer te zien wie er in India het zware werk doen. De vrouwen. Zelfs bij het sjouwen van stenen zien ze er heel elegant uit. Ria snapt maar niet hoe ze hun kleren zo mooi schoon kunnen houden bij dit vuile werk.
De Jama Masjid Moskee uit 1454 was gebouwd naar het voorbeeld van de Omayyed Moskee in Damascus en verkeerd in een goede toestand.
Achter de Moskee ligt Hoshang Shah’s Tomb. Een zeer indrukwekkende graftombe gebouwd van wit marmer.
Van Mandu ging de reis naar Agra (Taj Mahal)

Reisverslag 21 - Foto's


Inwoonster van Mandu.


Het Schip Paleis - Overzicht.


Het Schip Paleis - Zijaanzicht.


Op het dek van het schip wordt het regenwater verzameld voor de zwembaden en het koelen van de kamers.


De Brug - gebouwen op het dek.

Reisverslag 21 - Foto's


Het lossen van de vrachtwagen met stenen.


Stenen dragen in "in stijl".


De Jama Masjid Moskee.


De preekstoel.


Gallerij in de Moskee.

Reisverslag 21 - Foto's


Hoshang Shah's Graftombe.


Gallerij naast de graftombe.

dinsdag 25 maart 2008

Reisverslag 20

Van Goa ging de reis naar Dehli waar we na goed 2000 km op 2de Paasdag aankwamen. Onderweg bezochten we de Ellora Caves, Ajanta caves, Mandu and Agra (Taj Mahal) Overigens rijden we nog steeds rond met de kleine Camper want mijn verjaardagscadeau, de mooie “Peace and Love” camper, bleek een geintje te zijn.
In Ellora (30 km van Aurangabad), zijn meer dan 30 grottentempels te zien die in de rotsen zijn uitgehouwen. Het zijn zowel boedisten, hindu als Jain tempels. De tempels ontstonden over een periode van 500 jaar, van 600 tot 1000 AD. Het meesterwerk is de Kailasa Tempel waaraan 7000 arbeiders gedurende 150 jaar aan werkte. Deze tempel is ontstaan door de rots van bovenaf weg te hakken. Hierdoor is het grootste, uit één stuk gemaakte, sculptuur ter wereld ontstaan.
De Ajanta grottentempels werden ontdekt tijden een Britse tijgerjagt in 1819. De tempels verkeerde in een uitzonderlijk goede toestand omdat ze slechts kort waren benut en het oerwoud de tempels overwoekerde en lange tijd verborgen hield. De tempels werden gebouwd in twee perioden. De eerste periode was van 200 tot 100 BC en de tweede van 500 tot 600 AD.

Op weg naar Mandu passeerde we weer een grens tussen twee Indische provincies / staten in dit geval Maharashtra en Madhya Pradesh. Bij deze grensovergangen heerst een chaos die je, je bijna niet kunt voorstellen. De vrachtwagens staan er 6 tot 10 rijen dik. En om onnodig lang wachten te vermijden wordt er offroad door het omringende land gereden. Er worden vrachtwagens deels of geheel gelost en omgeladen in andere vrachtwagens en dat alles met mankracht. Buspassagiers moeten vaak uitstijgen en een paar kilometer verder weer een andere bus nemen. Dit alles wordt veroorzaakt door het feit dat vrachtwagens en bussen vaak alleen maar vergunning hebben voor één provincie. Ook moeten de vrachtwagens over een weegbrug en omdat ze in principe altijd overladen zijn moet de lading deels gelost worden en na de weegbrug er weer terug opgeladen worden. Logisch toch?

Reisverslag 20 - Foto's


In Ajanta kan je, je nog laten dragen zoals vroeger.


Ria wordt normaal al op handen gedragen maar in Ajanta wilde ze ook niet meer lopen.


De chaos aan de provincie grenzen.


Offroad rijden is de oplossing als je niet uren aan de grens wil doorbrengen.

Reisverslag 20 - Foto's


Wij waren ook in Ellora.


Ria voor de tempel in de avondzon.


Bij de overnachtingplaatsen is er wel eens te veel belangstelling.


Ajanta - Overzicht van de tempelvallei.


Er waren ook mooie vogels in Ajanta.

Reisverslag 20 - Foto's


Onderweg naar Ellora zagen we ook nog een houtskoolfabriek.


Ellora - Kailasa Tempel


Kailasa Tempel - Olifanten.


Ontmoeting met een vriendelijke familie in Ellora.


Kailasa Tempel.

vrijdag 14 maart 2008

Reisverslag 19

Anton’s verjaardag in Goa. De reisgenoten verraste mij met een leuke felicitatiekaart en 2 foto’s. Op de eerste foto stond mijn naam, 63 en de felicitatiegroet. De tweede foto liet zien hoe men het getal 63 had willen uitbeelden. Ze vonden het jammer dat het niet helemaal gelukt was. Het kwam waarschijnlijk doordat de deelnemers niet lenig genoeg waren en de twee mannelijke deelnemers die de drie moesten vormen niet bereid met hun achterwerk tegen elkaar te gaan liggen.
Ik kreeg ook een cadeau dat wel erg nuttig is voor de rest van de reis. Al geruime tijd maakte onze reisgenoten zich zorgen over onze kleine behuizing en het gebrek aan de nodige uitrusting voor een reis van 9 maanden. Het toeval wilde dat er op het strand een ideale Camper te koop stond aangeboden, volledig uitgerust, voor weinig geld. In overleg met Ria werd besloten deze mij als verjaardagscadeau aan te bieden.

Reisverslag 19 - Foto's


Mijn verjaardagskaart.


De mislukte versie.


63 bij ondergaande zon.


Op weg naar het verjaardagsdiner.


Onze "nieuwe" Camper.

Reisverslag 19 - Foto's


Nauurlijk gaan wij voortaan voor "Peace and Love".


We hebben nu een behoorlijke uitrusting!


Vertrek uit Goa naar het noorden.

Reisverslag 18

We stonden met de Camper twee weken aan het strand in Goa. Eerst aan Vagator Beach in het noorden. Twee reisgenoten waren hier een keer eerder geweest maar de plaats had zich bijna onherkenbaar veranderd en het was er bepaald niet aantrekkelijker op geworden. Onderweg hadden we de tip gekregen om naar Agonda Beach te gaan in het zuiden. Dit bleek een heel gouden tip want hier zijn we de rest van de tijd gebleven.
Goa is geen India wordt vaak gezegd. Het is een heel welvarende oase binnen India. Goa was tot 1961 samen met Daman en Diu een enclave van Portugal. De Portugezen waren 400 jaar in India. Hierdoor is een deel van de bevolking Katholiek en er zijn nog veel gebouwen met een Portugese architectuur, vooral kerken. Onderweg van Vagator naar Agonda bezochten we Old Goa. Dit is waar de Portugezen zich aanvankelijk vestigde in 1531 om de handel in specerijen vanuit het oosten te beheersen. Het centrum van Old Goa ziet er uit als een openlucht museum, het heeft werkelijk niets gemeen met de rest van India.
Agonda Beach is werkelijk een mooi plaatsje op deze aarde met een perfect klimaat.
We hebben er heerlijk geluierd, gezwommen, gebarbecued (alleen maar vis) en koud bier gedronken. Er was heel wat belangstelling voor onze reis van mensen die een wandeling over het strand maakte. Dit kwam vooral door de enorme landkaarten op Adolf’s Camper.
Er waren ook leuke reacties zoals de Rus die het jammer vond dat we niet via Moskou terug reden. Hij stond er op ons een pak aanzichtkaarten van Moskou en twee Russische muziek Cd’s te geven. Een jonge dame met "dreadlocks" (Rastafarian?) vroeg o.a. hoe lang we wel niet voor deze reis hadden gespaard. Ja, wat zeg je dan?

Reisverslag 18 - Foto's


Aankomst in Goa - Vagator Beach


Old Goa. De kerk van St. Franciscus van Assisie.


Old Goa. Basilica of Bom Jesus.


Ons plaatsje op Agonda beach.


Het uitzicht vanuit de Camper.

Reisverslag 18 - Foto's


Wie gaat daar de boom in en waarom?


De "Toddy" (Palmboommelk) tapper.


Josef aan zijn dagelijkse werk.


De (vis) barbeque.


Ons voortuintje wordt goed schoongehouden. Je kan beter maar niet in de achtertuin kijken.